Wat is een REST-API?


API en REST-API

API staat voor ‘Application Programming Interface’. Simpel gezegd kan je een API zien als een middel waardoor verschillende softwaresystemen en applicaties gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Een API is de verbinding tussen die verschillende systemen, en biedt daardoor de ingang voor de communicatie.

Eigenlijk definieert een API de regels voor de communicatie tussen systemen. In een eerdere blog gingen we uitgebreider in op een API-koppeling. Een REST-API gaat over eenzelfde soort verbinding, maar REST betreft specifiek webservices.

REST staat voor 'Representational State Transfer', en is een software-bouwstijl voor het ontwerpen van decentrale systemen. Het definieert eigenlijk een reeks beperkingen voor hoe de architectuur van een systeem op internet zich zou moeten gedragen. Bij een verbinding met zo’n systeem zullen er automatisch ook beperkingen voor de API zijn.

Met REST-API’s zijn er dus richtlijnen waar ontwikkelaars zich aan moeten houden bij het maken van een API. Het eindresultaat is net als bij een gewone API een verbinding: systemen die informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Een applicatie kan om resources vragen in een taal die de server begrijpt, en de server reageert met de resources in een taal die de vrager kan verwerken.

Het verschil tussen API en REST-API

In feite zijn API’s en REST-API’s dus beide verbindingen, maar wel van twee verschillende categorieën. Een API is een algemene term, terwijl een REST-API specifieker is. Dat gaat over een bepaald soort verbinding, met bepaalde beperkingen.

Een API is geschreven voor een platform of applicatie, terwijl een REST-API is gebaseerd op de principes van HTTP, en dus specifiek handig is voor op het web.


→ Lees ook: Wat is een API?

De voordelen van een REST-API

Een REST-API heeft een aantal voordelen ten opzichte van een ‘gewone’ API.

1. Wereldwijd eenvoudig gebruik Een REST-API is een wereldwijde standaard voor API’s voor internetservices. Het is daardoor elk kruispunt tussen structuren die HTTP gebruiken. De richtlijnen van REST zorgen voor eenvoud in de ontwikkeling van REST-API’s, met beperkte middelen. Ook vereisen ze minder bescherming.

2. REST-API’s zijn stateless Stateless houdt in dat de server geen informatie opslaat tussen aanvragen door eenzelfde applicatie. Een applicatie vraagt informatie via de REST-API, en zodra die API heeft gereageerd, wordt de verbinding verbroken. Daarbij bewaart de API geen informatie over de applicatie die de informatie-aanvraag heeft gedaan.

Dat maakt REST-API’s ideaal voor webgebruik en cloudcomputing. Het vormt een betrouwbaar systeem met snelle prestaties, zonder het systeem als geheel te beïnvloeden.

 

Een REST-API heeft een aantal voordelen ten opzichte van een ‘gewone’ API.

 

Hoe werkt een REST-API?

Elke webservice die aan de REST-richtlijnen voldoet, wordt informeel RESTful genoemd. Zo’n webservice moet op een bepaalde manier de informatie aanbieden en laten lezen. Het HTTP-protocol wordt daarvoor het meest gebruikt.

Resources vormen de data waarmee je werkt. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de informatie over een klant uit je klantenbestand. Om die informatie ook in een ander systeem weer te geven, is er een API nodig om die informatie op te halen uit het systeem.

Dat werkt bij een REST-API met de gangbare HTTP-"methodes": ‘GET’ wordt gebruikt om een resource op te halen, 'POST' om een nieuwe resource te creëren, ‘PUT’ om een resource te updaten en ‘DELETE’ om een resource te verwijderen.

Een voorbeeld van een REST-API

De overheid gebruikt ook REST-API’s. Hierdoor kunnen ze informatie delen met andere overheden, bedrijven en misschien ook indirect met burgers, door bijvoorbeeld een bepaalde app. Common Ground is hier een voorbeeld van.

Common Ground gaat over het delen van informatie van gemeenten. De informatie wordt daarbij losgekoppeld van werkprocessen en applicaties, en bij de bron opgevraagd. Met een REST-API hoeft de informatie niet telkens te worden gekopieerd en elke keer op andere plekken te worden opgeslagen. Een REST-API zorgt hier dus voor een veiligere manier van werken.

 

Bizzflow heeft al meer dan tien jaar uiteenlopende bedrijven geholpen met het ontwikkelen van software-integraties.

Bekijk onze klanten
 

Integraties met een REST-API laten maken

Bizzflow is een bedrijf dat het koppelen van software professioneel voor u kan regelen. Al meer dan tien jaar hebben we uiteenlopende bedrijven geholpen met het ontwikkelen van software-integraties.

We zetten onze kennis en ervaring in, en houden rekening met uw organisatie en uw doelstellingen. Zo kunnen we een oplossing vinden die bij uw organisatie past. Daarbij gaan we op een gestructureerde manier te werk, zodat we complexe integraties op tijd en binnen het budget kunnen leveren.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact met ons op of download ons gratis whitepaper ‘Succesvolle organisaties zijn datagedreven’ voor meer informatie.

Wij zijn Bizzflow, leuk je te ontmoeten

Bizzflow

We let your business data flow

050 - 52 50 233


Het is nu meer dan 10 jaar geleden dat we de eerste vraag kregen om een koppeling te realiseren. In een wereld die met de dag steeds slimmer wordt, is data het nieuwe goud.