API’s zijn ontzettend belangrijk en komen heel vaak voor. Maar wat is eigenlijk een API en hoe werkt een API-koppeling? In deze blog zullen we hier meer over vertellen. Zo gaan we in op de betekenis van een API en een API-koppeling, geven we een aantal voorbeelden hiervan en belichten we de voordelen die het kan bieden.
API staat voor ‘Application Programming Interface’. Een API zorgt er simpel gezegd voor dat een in- en uitgang ontstaat voor andere software systemen, waarmee verschillende systemen gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Een API maakt dus de verbinding tussen verschillende systemen mogelijk en wisselt data uit tussen deze verschillende systemen.
Dus hoe werkt een API precies? Een API communiceert met een programma door een deel van de code van het oorspronkelijke programma te gebruiken. De API legt contact met het programma en kan verzoeken versturen. Vragen van buitenaf worden door de API omgezet in een code die het programma begrijpt. De API verstuurt het antwoord vervolgens weer terug.
Je kunt het ook wel vergelijken met een stekker in een stekkerdoos. In dit geval kun je de stekkerdoos vergelijken met de software en de stekker met de API. Past de stekker in de stekkerdoos, dan kunnen deze systemen met elkaar communiceren.
Er kunnen drie soorten API’s onderscheiden worden: een publieke API, een partner API en een interne API. We zullen hieronder vertellen wat met deze verschillende API’s wordt bedoeld:
Om te illustreren wat met een API-koppeling wordt bedoeld, zullen we even een voorbeeld geven. Stel je voor dat jij een webshop wilt maken. Naast het feit dat je gebruikmaakt van bedrijfssoftware, maak jij voor de website ook gebruik van software. Nu wil je uiteindelijk dat deze softwaresystemen aan elkaar gekoppeld zijn. Immers: als iemand een aankoop doet in de webshop, dan moeten deze gegevens automatisch kunnen worden doorgegeven in de bedrijfssoftware. Dan is een koppeling nodig die deze twee systemen met elkaar verbindt. Door de API van de software van de webshop met de bedrijfssoftware te koppelen, ontstaat een zogeheten API-koppeling.
Een voorbeeld van een veelgebruikte API-koppeling is het betaalsysteem Mollie. Aan de hand van dit systeem kunnen via iDEAL betalingen worden gedaan. Een ander bekend voorbeeld is Google Maps. Dankzij de API van Google Maps is het voor bedrijven mogelijk om Google Maps op hun website te zetten. Vaak is het getoonde kaartje zelfs interactief en biedt deze kaart bezoekers de mogelijkheid om een route naar het adres in te plannen. Dit is mogelijk door de verbinding tussen beide systemen, oftewel: dankzij de API-koppeling.
Een koppeling biedt veel mogelijkheden en voordelen voor een organisatie. Deze zullen we hieronder voor je uiteenzetten:
Bizzflow slaagt er al meer dan tien jaar in om koppelingsvraagstukken van organisaties succesvol op te lossen. Bizzflow kan helpen om jouw bestaande softwaresystemen aan elkaar te koppelen, zodat een gestroomlijnde verbinding ontstaat. Door onze kennis en ervaring in te zetten én rekening te houden met de doelstellingen van jouw organisatie, kunnen wij met een passende oplossing op maat komen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Bizzflow jouw organisatie kan bieden? Neem dan gerust contact met ons op.